Hamid Bouchnak & AAO

Marokkaanse sterzanger en orkest geven nieuwe dimensie aan Andalusische muziek en raï. In dit concert gaat het Amsterdams Andalusisch Orkest een bijzondere nieuwe samenwerking aan. De populaire muzikant Hamid Bouchnak komt hiervoor speciaal op initiatief van Stichting ArteGanza / Musica Mundo over uit Marokko. Samen brengen zij toppers uit zijn oude en nieuwe repertoire, waarin de raï van Bouchnak door de benadering van AAO een nieuwe dimensie krijgt. Hamid Bouchnak staat bekend om zijn opzwepende synthese van de verschillende rijke muziekstromingen uit Marokko, waarin pop, Arabo-Andalusisch en raï de boventoon voeren. Wonderkind Hamid trad al op zesjarige leeftijd op met zijn broers met de groep ‘Les Frères Bouchnak’. Hun vader Benyounès, bekend als ‘Afandi’, was een zeer beroemde muzikant in de wereld van de Arabo-Andalusische muziek. Hij bracht zijn kinderen de liefde voor de gharnati-stijl bij.

In 1983 namen Omar, Mohamed en Hamid hun eerste cassette op. Vanaf dat moment werden ze sterren die veel gevraagd werden in Marokko, de Arabische wereld en Europa. Vooral in Nederland hebben ze veel bewonderaars. Hamid schreef enkele van de belangrijkste nummers voor de groep. Na het uiteenvallen van Les Frères Bouchnak zette Hamid zijn solocarrière voort. In 1998 maakte hij naam met een nummer dat een stadionhit werd, Allez Allez, ter ere van het Marokkaanse voetbalteam. Hij trad op verschillende Europese podia op en bij bekende Marokkaanse festivals zoals het Mawazine Festival, het Essaouira Gnawa Festival en het Festival des Musiques Sacrées van Fès. Hamid Bouchnak is sinds 2013 gevestigd in Marrakech, waar hij zijn ervaring op artistiek gebied overbrengt op jonge artiesten.

Zijn jongste album, Taj Taj, uitgebracht in juni 2023, drukt een groot respect uit aan de mensen uit zijn kindertijd. Het is een ode aan de nostalgie, vol rijke klanken en ritmes. Het concert samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest is een warm weerzien waarin hij dicht bij het hart van zijn publiek komt! Programma in het kader van een meerjarige samenwerking van Stichting ArteGanza/Musica Mundo en Amsterdams Andalusisch Orkest.

Hamid Bouchnak & Amsterdams Andalusisch Orkest