stichting arteganza

Over ArteGanza

Stichting ArteGanza bestaat sinds 2007 en wordt geleid door mensen met een cultureel diverse achtergrond. ArteGanza gelooft in de kracht van wereldpodiumkunst als middel om mensen uit diverse culturen met elkaar in contact te laten komen. De organisatie presenteert theaterconcerten en een groot festival.

Door haar stevige interculturele netwerk is ArteGanza uitstekend op de hoogte van actuele trends en opkomende artiesten binnen de diverse culturen. De organisatie heeft een neus voor artiesten die nog niet bekend zijn binnen de mainstream programmering. Het komt regelmatig voor dat artiesten die op grote Nederlandse podia en festivals worden geprogrammeerd, al eerder door ArteGanza geprogrammeerd waren. Voor hen is het een springplank naar andere evenementen. Hiermee onderscheidt ArteGanza zich van andere organisaties in Nederland.

ArteGanza inspireert bovendien het culturele veld in stad, regio en landelijk tot het vergroten van het programmeren van niet-westerse cultuuruitingen. Ze biedt hen expertise en toegang tot (internationale) netwerken aan.

Een terugblik

In 2022 bestond ArteGanza 15 jaar en vierde dat met een grootse expositie met foto’s van de vele projecten die zij in het verleden heeft georganiseerd. ArteGanza is bekend van de Vrijheidsdiners en -tours, Gekruiste Blikken, Talentscout, Raamverhalen, Living Statues en ArteGanza Wereldmuziek Festival. ArteGanza heeft ook veel kunstprojecten opgezet in de sociaal zwakkere wijken in Amersfoort.

ArteGanza presenteert sinds 2018 jaarlijks het Musica Mundo Festival in de zomer. Naast het Festival is ArteGanza in 2020 gestart met concerten in de Musica Mundo Serie. Dit is een concertreeks wereldmuziek in het voor- en najaar, bestaande uit vier tot acht concerten met toonaangevende musici en ensembles, voorafgegaan door regionaal talent en workshops, in Theater De Lieve Vrouw. Musica Mundo Series brengen een aanbod van wereldmuziek gedurende het culturele seizoen dat in geen enkel ander theater in Amersfoort te zien is.

Musica Mundo Festival is een van de weinige wereldmuziekfestivals in Nederland. De buitenlandse groepen geven een belangrijke impuls aan het cultureel klimaat. Waar mogelijk geeft ArteGanza de artiesten ook een podium elders in het land, bijvoorbeeld bij De Meervaart of TivoliVredenburg. Met eigen projecten en bijzondere extra programmering, zoals het Musica Mundo Orkest, de Parade door de stad en de Musica Mundo Meeting, trekt ArteGanza een breed publiek.

Naar de website van ArteGanza