Nabyla Maan

De Marokkaanse zangeres en singer-songwriter Nabyla Maan is een van de grote hedendaagse vertolkers van het klassiek Arabo-Andalusisch repertoire. Haar immense populariteit heeft ze te danken aan haar vernieuwende kijk op deze muziek. Zij zingt met een kraakheldere stem en spreidt een hoge muzikale kwaliteit ten toon. Samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest neemt zij het publiek mee op reis door de Maghreb. Zij brengen liederen uit de Andalusi, malhoun, gharnati en chaabimuziek op een eigentijdse manier.
Nabyla Maan groeide op in een omgeving vol Marokkaanse traditionele muziek. Op 19-jarige leeftijd was ze de jongste Arabische/Afrikaanse artiest ooit die optrad in het Olympia in Parijs. Van haar eerste album werden honderdduizenden exemplaren verkocht. Maan treedt op in zowel Marokko als Europa en is regelmatig te zien op de Marokkaanse televisie.
Het Amsterdams Andalusisch Orkest is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het orkest speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen. Het richt zich op de verbinding tussen het historische Andalusië en de wereld van vandaag. Het orkest bestaat in volle bezetting uit 18 leden uit binnen- en buitenland. Zij spelen viool, qanun, ‘ud, cello, contrabas, fluit, piano en percussie. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres.