27 jun

20:00

21:30

Theater de Lieve Vrouw

Lieve Vrouwestraat 13 Amersfoort (NL)

€ 20,00

Bestel tickets

Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin | Izaline Calister (NL / CW)

Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin

Een voorstelling en documentaire i.s.m. Musica Mundo Festival
In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden én de Keti Koti-maand slaan De Lieve Vrouw en Musica Mundo Festival de handen ineen. In de theaterzaal wordt de indrukwekkende muziektheatervoorstelling Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin opgevoerd. Na een ruime pauze wordt op het Lieve Vrouwekerkhof om 22.30 uur om 22:30 uur de documentaire Tula Leeft! vertoond.

Over Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin
Sinds 2010 wordt Tula, de leider van de grootste opstand van tot slaaf gemaakte, geëerd als nationale held van Curaçao. De revolte in 1795 werd hardhandig neergeslagen. Tula kreeg de doodstraf. Daarna was het lange tijd taboe om hem te herdenken.
In 2023 vierden we dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft. De overgrootmoeder van Izaline Calister, Juliet (1836-1875) heeft alles meegemaakt: de slavernij én de afschaffing daarvan. Izaline brengt Juliet tot leven in deze voorstelling: een persoonlijke, muzikale voorstelling. Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt ze het verleden met het heden en viert ze de toekomst.
Izaline Calister was eerder te zien in Het eiland van mijn vader (met Thijs Borsten), Tula Herdenkingsconcert in ITA, Porgy and Bess, Barricade, Geen liefde zonder vrijheid (i.s.m. het Volksoperahuis) en Het 5 mei-Koninkrijksconcert in Carré.

Izaline Calister werd veel geroemd in de pers
Met haar prachtige stem die je uit duizenden herkent voert Calister je moeiteloos mee van de ene gemoedstoestand in de andere’. – Theaterkrant.
‘Meeslepend Antilliaanse liederen. Ze voegde er jazz en salsa bij, liep zoals altijd op blote voeten en maakte zo de ode aan de ‘Chopin van Curaçao’ gloedvol’. – NRC
‘Tula & Juliet is een viering van het doorzettingsvermogen van de Antilliaanse tot slaafgemaakten, waaruit zowel de eilanders als niet -eilanders kunnen putten’. – Volkskrant.