27 jun

22:00

00:00

Lieve Vrouwekerkhof

Amersfoort (NL)

Gratis

Openlucht bioscoop – Muziekdocumentaire Tula Leeft

Openluchtbioscoop: Twee documentaires: Tula leeft! en Nomaden in Muziek

De Curaçaose zangeres Izaline Calister en musicus/theatermaker Thijs Borsten lopen in de door hen gemaakte documentaire Tula Leeft! de Ruta di Tula op Curaçao. Ze ontmoeten er artiesten, musici, historici en een pastoor. Tula werkt op plantage Knip. Op 17 augustus 1795 komt hij in opstand en legt met andere tot slaaf gemaakten het werk neer. Plantage-eigenaar Casper Lodewijk van Uytrecht is niet ontvankelijk, daarom trekken ze naar de hoofdstad, naar de gouverneur. Onderweg sluiten andere tot slaaf gemaakten zich bij hen aan. Tula en veel anderen bekopen het uiteindelijk met de dood, maar de opstand groeit uit tot nationaal symbool. Tula zelf wordt in 2010 uitgeroepen tot nationale held.
Tula Leeft! werd onder andere benoemd tot winnaar van het Bridge of Peace Festival, won in de categorie Best Documentary op het Brussel Capital Film Festival en viel in de prijzen op het Heart of Europe International Monthly Film Festival (HEI).
De film duurt 45 minuten.

De tweede film deze avond is Nomaden in Muziek. Voor deze documentaire reizen theatermaker/musicus Thijs Borsten en cultureel programmeur Hassan Elammouri naar de Marokkaanse woestijn. Hassan kent Marokko op zijn duimpje. Daar neemt hij Thijs mee op ontdekkingstocht naar de leefomgeving en inspiratiebronnen van de band Tarwa ‘N Tiniri. Samen maakten zij een documentaire en bereidden een tournee voor.
Voor Hassan is kunst, en met name muziek uit de hele wereld, een levensstijl geworden. Hij heeft een enorme kennis, bedenkt oorspronkelijke concepten en presenteert artiesten graag op een alternatieve manier. Hij bood Tarwa ‘N Tiniri een podium tijdens het Musica Mundo Festival in juni 2022. Deze band speelt desert blues, een uniek genre dat alleen in de Sahara gemaakt wordt. Opvallend aan Tarwa N-Tiniri is hun eigentijdse benadering van het genre en het gebruik van teksten van lokale dichters.
De documentaire duurt 35 minuten.