30 jun

13:30

15:30

Lieve Vrouwekerkhof

Amersfoort (NL)

Gratis concert

MMO – AAO & Thijs Borsten (NL / TR / MA)

Musica Mundo Orkest (MMO – AAO) met Thijs Borsten, Aylin Sezer, Zainab Afailal en Amsterdams Andalusisch Orkest – NL / TR / MA  | Musica Mundo Festival
en coproductie met Amsterdams Andalusisch Orkest

Voor de vierde keer op rij presenteert het festival een programma met een speciaal samengesteld ensemble, het Musica Mundo Orkest. In deze samenwerking zijn verschillende artiesten verenigd die vanuit hun eigen cultuur het begrip ‘klassieke muziek’ invullen. In wisselende bezettingen dagen de artiesten elkaar uit, vullen elkaar aan en bieden elkaar ruimte om te experimenteren. Zo ontstaat een vernieuwend klassiek geluid met een wereldkarakter!

De basis van het Musica Mundo Orkest bestaat uit twaalf musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest (MMO AAO) uit binnen- en buitenland. Zij spelen viool, qanun, ‘ud, cello en percussie op riqq en darbuka. Het AAO is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het orkest speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen.

Na het succes van de vorige edities is de Amersfoortse pianist, improviserend musicus en componist Thijs Borsten opnieuw de leider van het project. Borsten is vooral bekend van de theatrale concertserie De Uitdaging. Voor het Musica Mundo Orkest schrijft hij het materiaal en gebruikt daarvoor de onderlinge raakvlakken. Samen met de musici worden de muziekstukken gekozen, bewerkt en in speciaal arrangement tot een geheel gesmeed. Meerstemmigheid, kwarttonen, contrapunt, improvisaties, gevoelige intermezzo’s, het zijn ingrediënten voor een smaakvolle mix. Het project laat zien dat er in de klassieke muziek van verschillende werelddelen indrukwekkend veel overeenkomsten zijn.

Aylin Sezer en Zainab Afailal

Special guests

In deze editie zijn de zangeressen Aylin Sezer en Zainab Afailal.
Aylin Sezer is geboren en opgegroeid in Turkije. Naast haar gebruikelijke engagementen als klassiek geschoolde zangeres, geniet zij ook van toneel en cross-over optredens met Turkse muziek onder andere met World Opera Lab en Selim Doğru, en jazz met Ramon Valle’s Boundless Forces. Sezer behaalde haar master in operazang bij de Dutch National Opera Academy met een onderscheiding voor ‘exceptional artistic quality’. In 2017 won zij de Schaunard Award voor een indrukwekkende vocale prestatie en de HOTIAD Award voor Turkse Artiest van het jaar.

Zainab Afailal is een Marokkaanse zangeres, geboren en getogen in Tetouan. Ze verhuisde naar Zaragoza in Spanje. Tijdens haar jeugd zong ze graag klassieke Arabische liedjes. Ze ging naar het National Institute of Music in Tetouan en sloot zich aan bij het koor van Mohammed Larbi Tamsamani onder leiding van Mohamed El Amine El Akrami, die ze ziet als haar artistieke peetvader. Met haar talent en doorzettingsvermogen slaagde ze er in om de belangrijkste zangeres van de groep te worden, geen geringe prestatie voor een vrouw. Zij nam deel aan festivals als het Festival des Musiques Sacrées van Fes en het Chefchaouen Festival van Andalusische Muziek.
Samen zorgen Sezer en Afailala voor een spannende combinatie in het Musica Mundo Orkest.

Bezetting

Amsterdams Andalusisch Orkest (MMO – AAO & Thijs Borsten): viool, qanun, ud, cello en percussie op riqq en darbuka
Thijs Borsten: piano, compositie, arrangementen
Aylin Sezer, Zainab Afailal: zang

Voorprogramma workshop presentatie VioolLab

Het programma start deze zondag een workshop presentatie van de bijzondere jonge talenten van VioolLab van Miriam Veeger. Zij brengen onder meer nummers die ze instudeerden met het Amsterdams Andalusisch Orkest.

VioolLab String Ensemble

VioolLab String Ensemble MMO - AAO