Bloco033

Braziliaanse Parade

Braziliaanse Parade met Bloco033 Batuque Capoeira en speciale gast Kuwanowano – Amersfoort | Musica Mundo Festival

Braziliaanse Parade

Bloco033 Braziliaanse Parade

Vanaf 12:00 reist een indrukwekkende muzikale parade met Braziliaanse sambamuziek vanaf het Neptunusplein door de Langestraat naar het Lieve Vrouwekerkhof. De gevierde Amersfoortse band Bloco033 trekt de inwoners van Amersfoort uit hun huizen met hun vrolijke, aanstekelijke en tot dansen uitnodigende muziek.
Bloco033 is al sinds jaren dé sambaband van Amersfoort en omstreken. Ruim vijfentwintig enthousiaste musici nemen het publiek mee in hun liefde voor Braziliaanse percussie. Zij spelen traditionele samba enredo’s, opzwepende bateriashows uit Rio de Janeiro en swingende samba reggae’s uit Salvador Da Bahia. Bloco033 is in 2002 ontstaan vanuit Muziekschool Scholen in de Kunst eerst onder de naam Banda dos Seixos. Bloco033 heeft opgetreden op diverse festivals in binnen- en buitenland, sportevenementen, verjaardagen, bruiloften en bedrijfsfeesten. Optredens waarbij niemand stil kan blijven staan! Regelmatig speelt Bloco033 mee in een samenwerkingsproject tussen verschillende sambabands, onder leiding van Meiko Meissner.
Bloco033 speelt authentieke samba, een Braziliaanse muzieksoort die vooral bekend is van het carnaval in Rio de Janeiro. De geschiedenis van samba-muziek gaat ver terug in de tijd waarbij Afrikaanse, Europese en in mindere mate Arabische invloeden zich met elkaar vermengd hebben.
De basis van de samba-band wordt gevormd door de bateria. De bateria bestaat een grote groep percussionisten met een diversiteit aan instrumenten. Hun grote trommels, surdo’s, zorgen voor de maat; de caixa’s, repiniques en chocalho’s zorgen voor een swingende groove, en de tamborims en agogo brengen melodie aan in de samba. De bateria wordt begeleid door een bandleider, die onder meer met fluitsignalen de wisselingen in ritme aangeeft.

Speciale gast bij deze parade is de culturele inheemse groep Kuwanowano. Deze Surinaamse groep is voor Musica Mundo uitgenodigd in het kader van de herdenking van het slavernijverleden. De groep brengt samburapercussie en dans. De sambura is een percussie-instrument dat is gemaakt van een uitgeholde boomstam met aan weerszijden een dierenhuid, bijvoorbeeld een schapenvel. Bij de muziek hoort een vrolijke dansstijl, die vaak op verjaardagen maar ook op begrafenissen wordt gedanst. De dansen beelden de vertalingen van de liederen uit. Kuwanowano levert een belangrijke bijdrage aan het samenbrengen van de Surinaamse inheemse gemeenschap in Nederland. Het optreden komt tot stand dankzij samenwerking met Stichting Comité 30 juni-1 juli Amersfoort.

Kijk alvast hier naar een optreden uit 2022

Zaterdag 24 juni 2023 | 12:00 uur – 13:30 uur

Braziliaanse Parade met Bloco033 en speciale gast Kuwanowano – Amersfoort | Musica Mundo Festival
Door de straten vanaf Neptunusplein naar Lieve Vrouwekerkhof | Toegang gratis

Braziliaanse Parade

Ook Batuque Capoeira vormt onderdeel van de parade. Capoeira is het energieke Braziliaanse spel van vechtkunst, dans en acrobatiek op live percussie. De capoeiraspeler is de belichaming van persoonlijke vrijheid en danst zich elegant – maar onvoorspelbaar- door het gevecht. De lichaamstaal, cultuur en filosofie van Capoeira zijn de afgelopen 300 jaar gevormd door Afro-Braziliaanse weerbaarheid tegen onderdrukking. Capoeira is dan ook een spel dat de wereld letterlijk op zijn kop kan zetten. De vloeiende bewegingen in een cirkel van medespelers creëren een energieke saamhorigheid: ook het publiek kan participeren in de Capoeira kring!

Braziliaanse Parade
LIEVE VROUWEKERKHOF AMERSFOORT

Wilt je meer informatie over onze concerten?

Datum

jun 24 2023
Verlopen!

Tijd

12:00 - 13:30

Locatie

Het Lieve Vrouwekerkhof
Lieve vrouwekerkhof
Categorie