Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Opening foto-expositie | Musica Mundo Festival

Amersfoort kleurt de wereld

23 juni 2022 @ 16:00 19:00

Opening foto-expositie

Opening foto-expositie

Door de jaren heen heeft ArteGanza vele fotografen aan zich gebonden en is erin geslaagd veel professioneel beeldmateriaal te verzamelen. Dit beeldmateriaal, waarop niet alleen artiesten maar ook vele Amersfoorters te zien zijn, geven een fascinerend beeld van cultureel divers Amersfoort aan de hand van alle verschillende activiteiten van ArteGanza. Curator Ioana Cobzaru heeft uit al het werk een selectie gemaakt op thema en locatie. Zo’n 60 foto’s zijn te zien in cafés, podia en openbaar toegankelijke locaties in de stad.

De deelnemende fotografen zijn:
Arie Cijfer, Cees de Vries, Cees Wouda, Egon Hendriks, Fred de Groot, Fred Oosterhuis, Nico Brons, Hans Niezen, Sabine Keijzer, Riekje Hoffman en natuurlijk ook huisfotograaf Peter Putters.

De deelnemende locaties zijn:
Theater De Lieve Vrouw, Stadscafé de Observant, Sint Aegtenkapel, Stadscafé Amersfoort en het Rietveldpaviljoen.

Opening in het Rietveldpaviljoen
Vanaf 16:00 uur bent u op 23 juni welkom in het Rietveldpaviljoen bij de foto-expositie, die daar officieel wordt geopend. Vervolgens wandelen de fotografen met de gasten langs de tentoongestelde foto’s door de stad en geven er een toelichting bij.

Deze fotowandeling wordt als pop-up later nog herhaald; let op de aankondigingen!

Openingstijden:
De expositie is binnen de openingstijden van de locaties gratis* te bezoeken.

 • Rietveldpaviljoen*, Zonnehof 8, Amersfoort
  Thema’s: Vrijheidstour / Koningsdag/ Diverse optredens 2011-2015 / Women Unlimited
  Donderdag t/m zondag 12:00 uur – 17:00 uur
  *Bij ’t Rietveld Paviljoen betaalt u de reguliere entree kosten!
 • Theater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort
  Thema’s: Musica Mundo Series / Concerten buiten de stad
  Maandag 17:00 uur – 24.00 uur
  Dinsdag t/m zondag 11:00 uur – 24.00 uur
 • De Observant, Stadhuisplein 7,
  Amersfoort Thema’s buiten: World Statues en ArteGanza Talentscout;
  Thema’s binnen: Nomaden in Muziek / Fête de la Musique.
  Maandag t/m vrijdag 8:00 uur – 19:00 uur
  De zomerperiode (4 juli t/m 4 september) geopend van 09.00uur tot 17.00 uur.
 • Stadscafe Amersfoort, Lieve Vrouwekerkhof 3
  Thema’s: Musica Mundo Festival / Musica Mundo Parade
  Zondag t/m woensdag 10:00 – 00:00 uur
  Donderdag 10:00 – 01:00 uur
  Vrijdag en zaterdag 09:00 – 01:00 uur
 • Sint Aegtenkapel, Het Zand 37, Amersfoort
  Thema’s: Gekruiste Blikken en Raamverhalen
  Rondom Concerten en evenementen. Zie hiervoor de agenda

Donderdag 23 juni 2022 | 16:00 uur – 19:00 uur | Rietveldpaviljoen

Diverse Thema’s

Gekruiste Blikken
In 2012, de 1e editie van Amersfoort Fotostad, was het community art-project Gekruiste Blikken in de wijk Koppel te zien. Achtenvijftig buurtbewoners met dertien verschillende nationaliteiten hebben hun ogen geleend. Op grote doeken aan balkons weerspiegelden zij de schoonheid van mensen en leidden tot gesprekken en nieuwe contacten in de buurt.
Raamverhalen
Raamverhalen toonde het alledaagse leven van de bewoners in het Amersfoortse Pothkwartier. De organisatie van Amersfoort Fotostad, ArteGanza en de Alliantie wilden dat wat zich binnen afspeelt naar buiten brengen. De fotograaf kwam bij de bewoners thuis. Zij bepaalden zelf wat en wie er op de foto kwam. De beste, mooiste, leukste, meest ontroerende foto die werd gemaakt, kwam op het eigen raam te hangen.
World Statues
World Statues werd voor het eerst en laatst geprogrammeerd in Amersfoort door ArteGanza. In 2013, tijdens het eerste jubileum dat de titel CON-FUSION droeg, werden de straten bevolkt door levende standbeelden. Een Living Statue speelt met het gegeven ‘levend’ versus ‘niet levend’ om het publiek in verwarring dan wel verwondering te brengen. De confronterende en bijzondere verbeelding door de kunstenaars leidde tot nieuwsgierigheid bij de toeschouwers.
ArteGanza Talentscout
Inspireren en kennis laten maken met nieuwe talenten en een veelzijdigheid aan culturele rijkdom en diversiteit van de samenleving, dat wilde ArteGanza met haar project Talentscout bereiken. Talentscout bestond uit drie voorrondes en een finale. Aspirant musici, jong talent en amateurs de gelegenheid het podium te betreden en voor het festivalpubliek op te treden.
Nomaden in Muziek
Onder het motto ‘cultuur geeft kleur aan het leven’ organiseerde ArteGanza vanaf 2013 in de wintermaanden intieme zondagmiddagconcerten in cafés. Aan de hand van de muziek werden diverse bijzondere portretten getekend in klank, kleur en cultuur. De artiesten brachten zowel traditionele klanken als nieuwe composities die zijn ontstaan tijdens uitwisselingen met andere muzieknomaden, nieuwkomers, reizigers of thuisblijvers.
Fête de la Musique
In juni 2016 kreeg Amersfoort een nieuw openlucht festival genaamd Fête de la Musique, geïnspireerd op de zwoele muzikale zomeravonden in Frankrijk. Iedereen die op welke manier dan ook muziek maakte, kon een plekje bemachtigen op een van de podia op de vele pleinen in de binnenstad. Het was een prachtige kans voor muzikanten uit verschillende culturen, leeftijd en achtergrond om hun muziek te delen met een groot publiek en gezamenlijk de zomer in te luiden.
Musica Mundo Festival
Het Musica Mundo Festival, dat ArteGanza sinds 2018 jaarlijks organiseert, brengt een enorme diversiteit aan uitstekende muziek. Het festival profileert zich met groepen die een spannende mix van muziek uit de hele wereld tot hun handelsmerk maken. Op het Lieve Vrouwekerkhof vinden ontspannen ontmoetingen tussen mensen met uiteenlopende culturele achtergronden plaats. Het festival schaart zich onder de weinige soortgelijke festivals in Nederland.
Musica Mundo Parade
Een spectaculaire toevoeging aan het Musica Mundo Festival is een theatrale parade, die de inwoners van Amersfoort naar buiten lokt. In 2021 nam een stoet van gnawa-artiesten en steltlopers iedereen vanaf het Neptunusplein mee naar het festivalterrein. De vrolijke, aanstekelijke muziek en gewaagde acrobatiek vormde een perfecte combinatie met de dansende Lava Queens en Samba Sisters van Kunst op Stelten. Hoog in de lucht en laag op de straat waren zij een lust voor oog en oor!
Musica Mundo Series
In 2020 is ArteGanza gestart met concerten in de Musica Mundo Series in Theater De Lieve Vrouw. Vier tot zes keer per jaar zijn op zondagmiddag muziekgroepen te beluisteren die het publiek in beweging brengen met eigenzinnige, avontuurlijke en vernieuwende muziek uit de hele wereld. Een deel van de groepen is van Turkse en Noord-Afrikaanse herkomst. Er is een vaste samenwerking met Amsterdams Andalusisch Orkest, dat speciaal voor de Series een programma ontwikkelt. Bovendien geven de artiesten regelmatig openbare workshops, waarin deelnemers zelf muziek maken en meer leren over de muziekstijlen en -instrumenten.
Concerten buiten de stad
ArteGanza presenteerde diverse evenementen buiten Amersfoort, onder meer in Zuiderstrandtheater in Den Haag en in Muziekgebouw aan het IJ en De Meervaart in Amsterdam. Een muzikaal hoogtepunt was het concert van de charismatische Marokkaanse zangeres Oum in 2016.
Vrijheidstour en Vrijheidsdiner
De Vrijheidstour, dat betekent met veel mensen vier mei herdenken en daarna de vrijheid vieren. Vrijheid is een recht van iedereen. Er waren Vrijheidstours in Amersfoort, Den Haag en Amsterdam, waar onder andere een iftar was in de statige zaal van het Tropenmuseum. Vluchtelingen, buurtbewoners, gezinnen, jongeren, kinderen en ouderen kwamen bij elkaar. Er waren sprekers, er was muziek, er werd gedanst en gesproken over wat vrijheid voor iedereen betekent.
Koningsdag
Op Koningsdag 2019 was de Koninklijke familie op bezoek in Amersfoort. ArteGanza heeft de koning en zijn gezin samen met een grote groep diverse inwoners een warm welkom geheten. Langs de Zuidsingel in Amersfoort zorgden mensen van 132 verschillende nationaliteiten voor een onvergetelijke eyecatcher. Multidisciplinair kunstenaar Aziz Bekkaoui maakte een ‘levende collage’ in het kader van het thema ‘Wij, Allemaal, verbonden in vrijheid’.
Women Unlimited
Dat cultuur vrouwen samenbrengt, heeft Women Unlimited vele jaren lang bewezen. Stichting ArteGanza streeft naar gelijke rechten voor alle vrouwen op deze wereld. Daarom werden sinds 2008 samen met maatschappelijke en culturele organisaties en ondernemingen bijeenkomsten georganiseerd op Internationale Vrouwendag. Er waren workshops over social media, ondernemen, vergroten van weerbaarheid en participatie. Na inspanning volgde altijd ontspanning. Er waren vrouwelijke artiesten, dj’s en er werd uitbundig gedanst. Vele vrouwen fungeerden als rolmodel. Women Unlimited toonde de grenzeloze kracht van vrouwen en trok hen over grenzen heen.
Diverse optredens
ArteGanza organiseerde vele optredens op andere locaties en buiten. Daarbij maakte een parade met enorme Marokkaanse poppen tijdens Spoffin grote indruk. En Bombino was al in 2011 in Amersfoort te zien!

Gratis

Rietveldpaviljoen

zonnehof 8
amersfoort, 3811ND Nederland
+ Google Maps

Wilt je meer informatie over onze concerten?