Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Musica Mundo Orkest – NL/MA | Musica Mundo Festival

26 juni 2022 @ 13:30 16:00

Musica Mundo Orkest -NL/MA

Musica Mundo Orkest – NL/MA

Musica Mundo Orkest met Thijs Borsten, Tania Kross en Amsterdams Andalusisch Orkest – NL/MA | Musica Mundo Festival

Een baanbrekend project tijdens het festival is een programma met een speciaal samengesteld ensemble, het Musica Mundo Orkest. In deze samenwerking zijn verschillende artiesten verenigd die vanuit hun eigen cultuur het begrip ‘klassieke muziek’ invullen. In wisselende bezettingen dagen de artiesten elkaar uit, vullen elkaar aan en bieden elkaar ruimte om te experimenteren. Zo ontstaat een vernieuwend klassiek geluid met een wereldkarakter!

Deze keer is de Amersfoortse pianist, improviserend musicus en componist Thijs Borsten uitgenodigd om het project te leiden. Borsten is vooral bekend van de theatrale concertserie De Uitdaging. Voor het Musica Mundo Orkest schrijft hij het materiaal en gebruikt daarvoor de onderlinge raakvlakken. Hij zet de kracht van de musici in: hij geeft hen de gelegenheid om te experimenteren en te excelleren. Samen met hen worden de muziekstukken gekozen, bewerkt en in speciaal arrangement tot een geheel gesmeed. Meerstemmigheid, kwarttonen, contrapunt, improvisaties, gevoelige intermezzo’s, het zijn ingrediënten voor een smaakvolle mix. Het project laat zien dat er in de klassieke muziek van verschillende werelddelen indrukwekkend veel overeenkomsten zijn.

De basis van het Musica Mundo Orkest bestaat uit twaalf musici van het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) uit binnen- en buitenland. Zij spelen viool, qanun, ‘ud, cello en percussie op riqq en darbuka. Het AAO is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het orkest speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen. Het Musica Mundo Orkest bestaat naast AAO en Thijs Borsten uit de veelgeprezen Curaçaose operazangeres Tania Kross en een zanger uit de Arabische traditie.

Het programma bestaat uit twee delen. Vóór de pauze stellen de instrumentalisten zich voor, ieder solo en in samenspel. Het gezamenlijk geluid van het orkest staat centraal. Na de pauze is er veel ruimte voor de zangers.

Een coproductie met Amsterdams Andalusisch Orkest

Musica Mundo Orkest -NL/MA

Bezetting:
Amsterdams Andalusisch Orkest – viool, qanun, ‘ud, cello en percussie op riqq en darbuka
Thijs Borsten – piano, compositie, arrangementen
Tania Kross – zang

Kijk hier alvast naar Amsterdams Andalusisch Orkest: Tribute to Abdel Halim Hafez, opgenomen tijdens Musica Mundo Series


Kijk alvast hier naar de Uitdaging

Kijk hier alvast naar Tania Kross: De beste zangers, Margherita

Zondag 26 juni 2022 | 13:30 uur – 16:00 uur

Gratis

Het Lieve Vrouwekerkhof

Lieve vrouwekerkhof
Amersfoort, 3811 BH Nederland
+ Google Maps

Wilt je meer informatie over onze concerten?