Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bombino – NI | Musica Mundo Festival

25 juni 2022 @ 21:00 22:30

Bombino

Bombino – NI

Gitarist en zanger Omara ‘Bombino’ Moctar is geboren en getogen in Niger, in de noordelijke stad Agadez. Zijn oogverblindende live optreden en virtuositeit op de gitaar hebben ertoe geleid dat muziekcritici hem vergelijken met Jimi Hendrix, Carlos Santana en Neil Young.  Hij behoort tot de Toeareg Ifoghas-stam, een nomadisch volk dat onderdeel is van de Imazighen, de ‘vrije mensen’ van Noord-Afrika. Zij vochten eeuwenlang tegen het kolonialisme en het opleggen van een streng islamitisch bestuur. Dit leidde ertoe dat Bombino en zijn familieleden diverse keren hebben moeten vluchten. Tijdens zo’n ballingschap lieten familieleden die uit de frontlinies van de opstand kwamen, een gitaar achter en Bombino begon zichzelf te leren spelen. Uiteindelijk studeerde hij bij de beroemde Toeareg-gitarist Haja Bebe, die hem vroeg om lid te worden van zijn band. Daar kreeg hij de bijnaam Bombino – een variatie op het Italiaanse woord voor ‘klein kind’. Nadat de Toeareg de wapens hadden neergelegd keerde Bombino terug naar Agadez en organiseerde een concert om de hernieuwde vrede te vieren, hetgeen hem tot held van het Toeareg-volk maakte.

Hij maakte verschillende albums, vaak samen met Europese of Amerikaanse producers. Op Azel introduceerde hij een nieuw genre dat hij ‘Toeareggae’ doopte, een blend van Toeareg-gitaar met reggae ritmes. Zijn album Deran werd genomineerd in de categorie Best World Music Album op de 61e jaarlijkse Grammy Awards in 2018; daarmee is hij de eerste Nigerese artiest die voor deze award is genomineerd.

Zijn jongste album Live in Amsterdam is op gedragen aan zijn vriend en bandlid Illias Mohamed die enkele weken voor de release kwam te overlijden. Ondanks alle uitdagingen die het leven hem voorlegt, gaat Bombino voort op zijn missie om via muziek liefde, begrip en de schoonheid van de Toearegcultuur over de wereld te verspreiden.

Bezetting:
Omara Moctar aka Bombino – zang / gitaar
Corey Wilhelm – drums / djembé
Illias Mohamed Alhassane – gitaar / kalebas / zang
Youba Dia – basgitaar


Kijk alvast hier naar Bombino

Zaterdag 25 juni 2022 | 21:00 uur – 22:30 uur

Gratis

Het Lieve Vrouwekerkhof

Lieve vrouwekerkhof
Amersfoort, 3811 BH Nederland
+ Google Maps

Wilt je meer informatie over onze concerten?