Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bab L’Bluz – MA/FR | Musica Mundo Festival

25 juni 2022 @ 16:30 18:00

Bab L’Bluz – MA

Bab L’Bluz – MA/FR 

Bab L’Bluz werd in 2018 in Marrakech gecreëerd door Brice Bottin en Yousra Mansour. Het is een Frans-Marokkaans kwartet, dat Marokkaanse muziektradities als gnawa en chaabi mixt met hedendaagse stijlen als rock, blues en funk. Naast drums en gitaren bevat de line-up ook traditionele gnawa-instrumenten zoals de qraqebs (metalen castagnetten), guembri (basluit, bedekt met kamelenvel) en awisha (een kleinere, hogere versie van de guembri). Bab L’Bluz benadrukt graag dat de guembri aan de oorsprong van de blues staat. Hun muziek is een eerbetoon aan de onuitputtelijke wortels van de gnawa-cultuur.
De groep haalt haar inspiratie tevens uit de Hasanniya muziek: traditionele Moorse muziek uit Mauretanië en omliggende gebieden, met name uit Zuid-Marokko. Kenmerkend is de hieraan verbonden poëzie, tebraa genoemd, waarbij vrouwen liefdesgedichten voor hun geliefden zingen. Goed beschouwd niets minder dan Mauretaanse blues.
Hoewel gnawa altijd door mannen is gedomineerd, laten vrouwen zich tegenwoordig meer en meer gelden. Als frontvrouw van de band is Yousra Mansour niet alleen de hoofdvocalist maar speelt ook de awisha. Nayda, de titel van het eerste album van Bab L’Bluz, verwijst expliciet naar de identieke naam van de Marokkaanse jeugdbeweging, die de traditionele structuren probeert te veranderen en meer vrijheden bevecht. Zowel traditioneel als hedendaags, funky en ritmisch, met Arabische teksten, psychedelische klanken en vette basgrooves, pulseert de muziek van Bab L’Bluz vanuit het hart van de Maghreb.

Bezetting:
Yousra Mansour – lead vocals / awisha / percussion
Brice Bottin – guembri / backing vocals / percussion
Hafid Zouaoui – drums / backing vocals
Jerôme Bartolome – flute / percussion / backing vocals


Kijk alvast hier naar Bab L’Bluz

Zaterdag 25 juni 2022 | 16:30 uur – 18:00 uur

Gratis

Het Lieve Vrouwekerkhof

Lieve vrouwekerkhof
Amersfoort, 3811 BH Nederland
+ Google Maps

Wilt je meer informatie over onze concerten?